Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Graz képes leírás - Ausztriai magyarok .tlap.hu
részletek »

Graz - Ausztriai magyarok .tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ausztriaimagyarok.tlap.hu » Graz
Keresés
Találatok száma - 5 db
Graz és környéke

Graz és környéke

Graz gyorsan bemutatkozhat: Kulináris főváros, a piros tetők városa, az óratorony városa, emellett változatos történet jellemzi. Barokk épületek, idilli belső udvarok és olyan futurisztikus művészeti remekek mint a Mura-menti Kunsthaus és a Murschnecke, az acélból épült kávéház közvetlenül Stájerország fő folyóján. Itt művészet és kultúra, déli hangulat és modern életstílus, íz és élmény találkozik egymással - szeretettel köszöntjük nálunk. Azonban Stájerország fővárosának környéke is rejteget figyelemre méltó dolgokat. A Graz közvetlen közelében lévő hegyet, a Schöcklt szinte teljesen alpesi karakter jellemzi. A Rettenbachklamm, mely majdnem a város közepén található, vad patakocskákkal és a Platte csúcsra vezető ösvényekkel varázslatos látványt nyújt. A Murradweg szintén Grazon keresztül vezet és rajta a déli tájakra juthat el. Ahol finom borok és fürdők várják. Egészen Mariborig, Graz testvérvárosáig.

Graz története

Graz története

A VI. században a szlávok érkezésekor avar uralom volt a vidéken, akik a város nevét adták a Gradec, azaz kis vár szóból. 955-ben Ottó, a Német-Római Birodalom császára a magyarok legyőzésével hatalmába kerítette a várost. A császár egészen a Közép-Mura vidékéig terjeszkedett. 1122-ben kihalt az Eppensteiner dinasztia, így új földbirtokos érkezett a Traungerek személyében.

Kirándulás tippek

Kirándulás tippek

Ausztria zöld szíve, Stájerország fővárosa Graz az ország második legnagyobb települése Bécs után. Az Alpok előhegyei által körülölelt tágas medencében fekvő, pezsgő életű, nagy múltú várost a Mura szeli ketté. Az UNESCO Világörökség részét képező nagyméretű reneszánsz-barokk stílusú óváros fölé emelkedő Schlossberg (Várhegy) a jellegzetes óratoronnyal a város jelképének tekinthető. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosaként, számos új, egészen meghökkentő épülettel gazdagodott Graz, a barátságos földönkívüli, a Kunsthaus és a folyón lebegő ultramodern sziget, a Murinsel látványa még ma is lenyűgözi a látogatókat. A Várhegyről térképszerűen rajzolódnak ki az óváros szűk utcácskái, a barokk templomtornyok, a patinás háztetők. Az óváros kihagyhatatlan látnivalója a világon egyedüliként, eredeti, középkori formájában fennmaradt Fegyvertár (Zeughaus), több tízezernyi fegyverből, páncélból álló gyűjteményével. Az ország egyik legnagyszerűbb barokk kastélya, a város nyugati szélén álló Eggenberg-kastély szintén Világörökségi védelmet élvez.

Kulturális és kulináris tippek

Kulturális és kulináris tippek

Grazba készülsz, és szeretnéd a várost gyalogszerrel felfedezni? Akkor bújj kényelmes cipőbe - és semmi esetre sem szűk ruhába. Hogy miért? Igaz, hogy Graz kis városnak számít (bár Ausztria második legnagyobb városa, negyedmilliós lakosságával nem igazán sorolható a nagyvárosok közé), mégis jobb, ha felkészülsz rá, hogy a sok kis utcácskában igen hamar elrepül az idő, így aztán egy kényelmes cipő megkímélheti a lábakat a fáradtságtól. A történelmi óváros utcáiban, terein és udvarain rengeteg felfedeznivaló, ínycsiklandó finomság vár ránk (nemhiába titulálják Grazot az ízek fővárosának), éppen ezért lényeges, hogy ne szűk ruhába bújva induljunk neki a kulináris élvezeteket is nyújtó túrának.

Wikipédia

Wikipédia

Graz Stájerország osztrák tartomány székhelye. Ausztria második legnépesebb városa és második legfontosabb egyetemvárosa. 1999-ben az UNESCO Graz történelmi központját és a Várhegyet felvette a világörökségi helyszínek közé,

Tuti menü